Samarbetspartners


 

Update

Sommaren har redan passerat, den har varit kort men bra! Under sommaren har jag fortsatt att jobba vidare med mycket rehab och styrka. Jag har fortfarande mycket problem med molande värk och det har inte fungerat med någon konditionsträning ännu.
Jag har väntat länge på tid hos läkare i Östersund då det varit semestertider. Tidigare var jag på Norrlandskliniken i Umeå, men då det var på försäkringen och den bara täcker ett år inom samma skada så fick jag med mig bilder och ett brev med rekommendationer till Östersunds ryggmottagning som ska ta över.  
Det har varit svårt att veta vad som egentligen är lösningen på mina problem, det har diskuterats en del om det ändå är att operera bort diskbråcket som är aktuell då jag inte blivit bättre alls. I början var det inte vad läkarna ansåg, men nu när jag inte är bättre är det ett alternativ som övervägs. Ett annat alternativ är att först testa en nervblockad, som just nu känns som den bästa lösningen. Jag är inte direkt specialist inom något område inom varken operation, blockader, rörelsemönster osv, men jag ska ändå försöka förklara hur det förmodligen kan ligga till J

Ett stort problem jag fortfarande har är ett felaktigt rörelsemönster. Jag är stark i vissa muskler och svag i muskler som ibland borde vara de huvudsakliga. Exempelvis använder jag hamstrings och tensor f. l. otroligt mycket istället för att använda mig av sätesmusklerna maximus och medius, jag aktiverar inte iliopsoas på högersida som jag ska och den är för seg, m.m!! Allt detta påverkar mitt rörelsemönster väldigt mycket som i sin tur ger högre och felaktig belastning på ryggen.
Jag går fortsatt till en superbra och kunnig sjukgymnast i Umeå, som förklarar och ger mig riktigt bra övningar för att ändra på detta.
Jag har jobbat länge med detta, men då jag har nött in andra mönster i flera år så tar det tid!
Då kroppen är van och mycket starkare i de muskler jag tidigare använt tar det måånga repetitioner och vad som känns som ca. fem miljoner timmar av rehab, innan kroppen förstår att den måste göra ”rätt” fastän det känns fel och jag inte är lika stark där.

Har jag inte rätt rörelsemönster har jag inte förutsättningarna för att ha en stark och hel kropp.
Jag hoppas att jag får in detta naturligt snart, så att jag snart även kan få in rätt rörelse och aktivering av muskler i skidåkningen, även när jag så småningom kan åka med maximal insatts!
Nu, då det inte riktigt fungerar som det ska och kroppen har blivit skadad, är uppretad och på sin vakt efter diskbråcket, är smärtan där och säger till så fort jag påverkar något fel. Vilket just nu är hela tiden, och blir värre när jag bara står stilla, sitter ner eller ligger snett i sängen..

Vad en nervblockad kan göra är att den ”kopplar bort” en känselnerv så jag inte känner av smärtan. Detta kan vara en riktigt bra lösning då jag under tiden jobbar på att ändra mitt rörelsemönster. När blockadens verkan går ur kanske jag har fått till aktiveringen bättre och kroppen behöver inte vara på sin vakt och säga till i form av smärta lika mycket längre. Men, om jag tar en sådan spruta och jag fortfarande har ont, då är det fortfarande diskbråcket som är boven.

Fortsättning följer!